Jemen

Wat doet Dokters van de Wereld en 5 andere dingen die je moet weten over Jemen

6 cruciale dingen die je moet weten over Jemen.

1.  5 miljoen kinderen in Jemen worden bedreigd door hongersnood

 14 miljoen mensen dreigen momenteel uit te hongeren in Jemen. Ter vergelijking: Jemen telt een bevolking van 28 miljoen mensen. De honger bedreigt dus de helft van de Jemenieten. Daar zijn ook veel kinderen bij: 5,2 miljoen van hen worden bedreigd met de hongerdood. Dat is een hele generatie. Sowieso hadden die kinderen al te kampen met onder andere groeistoornissen door het gebrek aan eten. Elke dag sterven momenteel 80 kinderen door honger of door ziektes die eigenlijk eenvoudig verholpen of vermeden hadden kunnen worden. 

 2. Naast de hongercrisis is er ook een cholera-epidemie

Naast de hongersnood en het burgerconflict wordt Jemen ook geteisterd door een cholera-epidemie: de Wereldgezondheidsorganisatie telde al 1,1 miljoen mogelijke gevallen.  De cholera-outbreak wordt verergerd door andere contextuele factoren: honger maakt mensen en kinderen zwak en vatbaarder door ziekte, door de crisis is zuiver water moeilijker toegankelijk en ligt het sanitair systeem plat en door het vernietigde zorgsysteem is het moeilijker geworden om besmette patiënten te behandelen.  Ook deze cholera-epidemie is dus voor een groot stuk ‘man made”.

3. Dokters van de Wereld is (en blijft) actief in het land

In deze quasi onmogelijke context is Dokters van de Wereld één van de ngo’s die nog actief is in het land. Over het hele land zijn we actief in 13 zorgcentra en hospitalen. Dat doen we door de zorgcentra en hospitalen te ondersteunen, het personeel te financieren en medicatie en medisch materiaal te importeren via het vliegtuig of boot.  In conflictueuze gebieden hebben we mobiele klinieken ingezet. In september alleen al voerden de teams van Dokters van de Wereld 9145 nieuwe consultaties uit.  2042 van hen betroffen kinderen jonger dan 5 jaar. De getroffen bevolking kan terecht bij Dokters van de Wereld  voor algemene geneeskunde, medicatie, familiale planning en zwangerschapsopvolging.  Daarnaast doen we aan screening en behandeling van ondervoeding: 1626 kinderen werden afgelopen maand gescreend op ondervoeding.   Wie in een slechte staat was, werd vervolgens behandeld met nutritionele programma’s.

4.  De oorzaak van de hongersnood? De mens.

Hongersnoden worden meestal veroorzaakt door droogte of slechte oogsten. Dat is hier niet het geval: het gebrek aan voedsel in het land is het gevolg van burgerconflict tussen de regering en sjiitische Houthi-rebellen.  Door dat burgerconflict worden havens geblokkeerd en ligt de import van basisgoederen voor een groot deel stil. Dat is erg gevaarlijk, aangezien het land voor het conflict tot 90% van het voedsel importeerde. Daarnaast worden toegangswegen en bruggen platgebombardeerd waardoor het voedsel niet meer tot bij de plaatselijke bevolking raakt.  In het land is intussen nauwelijks nog voedsel te vinden. De prijs van het voedsel dat er nog wel is, is door de schaarste bovendien pijlsnel aan het stijgen: de prijs voor bijvoorbeeld eieren of rijst is met 100 procent toegenomen. In een land dat door de crisis steeds meer werklozen telt en sowieso al tot de armste regio’s ter wereld hoort, zijn zulke prijsstijgingen dramatisch.

5. Het gezondheidssysteem ligt plat & humanitaire hulp is erg moeilijk.

Door het conflict ligt het gezondheidssysteem plat: slechts 50% van de zorgstructuren in het land zijn nog operationeel.  Bovendien is het erg moeilijk geworden om medicatie en medische instrumenten in het land te krijgen.  Er is ook een groot tekort aan personeel & voor humanitaire organisaties wordt het steeds moeilijker om het land binnen te raken en toestemming te krijgen medewerkers uit te sturen. Bovendien is de regering gestopt met het financieren van het zorgsysteem, waardoor het overheidspersoneel niet langer wordt uitbetaald en ziekenhuizen niet langer operationeel kunnen zijn.

6.  België heeft boter op het hoofd

Saudi-Arabië steunt de Jemenitische regering in haar strijd tegen de Houthi-rebellen.  Dat betekent ondermeer militaire steun en levering van wapens.  Die wapens komen ondermeer uit België: eind 2017 gaf de regering nog groen licht voor 25 nieuwe exportlicenties aan Saudi-Arabië, in totaal goed voor zo’n 1,8 miljard euro. Dat betekent dat België door het leveren van wapens aan Saudi-Arabië onrechtstreeks mee betrokken is in dit conflict.  Stemmen om een verbod te stellen op het leveren en verkopen van wapens aan dit land klinken steeds luider.

 


 

Médecins du Monde est membre du Consortium 12-12, CNCD, l'AERF et Donorinfo.

Contactez-nous

Médecins du Monde

Faites un don : BE26 0000 0000 2929


Rue Botanique 75, 1210 Bruxelles
Tél : +32 (0) 2 225 43 00
info@medecinsdumonde.be

TVA: BE 0460.162.753